ממונה בטיחות, הידוע גם כמנהל בריאות ובטיחות תעסוקתית, הינו איש מקצוע מרכזי בסביבת העבודה.
בין תפקידיו הרבים, על ממונה הבטיחות לספק ייעוץ, מעקב ודיווח במקום העובדה תוך ניהול ויישום נהלי בטיחות בארגון.
עמידה בסטנדרטים גבוהים אלו מאפשרים לצמצם ואף למנוע סיכונים לתאונות בעבודה ולהפוך את אתרי הבניה לבטוחים יותר.
לשון החוק מחייבת הימצאות ממונה בטיחות, מכוח תקנות ארגון הפיקוח על העבודה (ממונים על הבטיחות) התשנ"ו 1996 כל ארגון אשר מונה מעל ל-50 עובדים וכפופים לפקודות הבטיחות ולמבצע בניה המעסיק בעצמו או באמצעות קבלני משנה 100 עובדים לפחות באתרי בניה בו זמנית.
כלומר, כל עסק העומד בקריטוריון המופיע לעיל, מחויב בהעסקת ממונה בטיחות שתפקידו העיקרי לבנות מערך ומדיניות פנים מפעלית לקידום ויצירת הבטיחות במפעל, וידוא קיום התוכנית והתנהלות שוטפת של הבטיחות בקרב עובדי המפעל/אתר.
ממונה הבטיחות רוקם לכל מפעל ולפי דרישות החוק את חליפת הבטיחות המתאימה לכל עוסק ו\או מעסיק ומעמידה אותו איתן אל מול החוק.
סעיף 10 בחוק מפרט את הסמכויות השונות של ממונה הבטיחות.
בסעיף 10 א', נכתב: "מתפקידו של ממונה בטיחות לייעץ למעביד בכל הנוגע לחוקים, תקנות ולתקנים בענייני בטיחות, לסייע לו ולאנשי צוות הניהול והתכנון בנוגע לבטיחות, גהות והנדסת אנוש ובריאות תעסוקתית של העובדים במפעל ולקדם את התודעה".
חברות ועסקים רבים מחפשים להעסיק ממונה בטיחות מוסמך ומיומן, אשר יהיה אחראי לבריאותם ובטיחותם של העובדים באתר העבודה.
תנאי אתר העבודה נבדקים על ידי הממונה ונקבע האם קיימים סכנות ומפגעים באתר.
במקרה של תאונה, הממונה יבצע בדיקות בטיחות בכדי לבחון לעומק את הראיות הדרושות בכדי לזהות את סיבת התאונה. על סמך תוצאות החקירה הממונה ירשום נהלים והמלצות למניעת תאונה עתידית.
חקירת תאונות עבודה הן מרכיב מרכזי בתוכנית הבטיחות בארגון. חקירת אירוע הינה תהליך פורמלי שיטתי הכרוך בתיעוד וניתוח של אירוע התאונה באתר העבודה.
מטרת החקירה הינה ליצור המלצות לצמצום ואף ביטול הסיכוי לתאונה עתידית. חקירת התאונה הינה מרכיב חשוב בתוכניות לבריאות ובטיחות תעסוקתית, וחלק מהותי בבניית תרבות בטיחותית במקום העבודה.
בקביעת הגורם לאירוע, לרוב קל יותר לזהות את הגורם המידי ולא את גורם השורש. לכן, ניתן להשתמש בטכניקת שלוש הסיבות. לדוגמא, הגורם המידי להחלקת עובד יכול לנבוע מרצפה רטובה (מדוע נפגע העובד). השאלה הבאה יכולה להיות "מדוע הרצפה הייתה רטובה?" כשמגלים כי סל המחזור האורגני דולף נוזלים, השאלה הבאה עשויה להיות "מדוע הפח דולף?". בתהליך כזה המלצת הוועדה תהיה לתקן או להחליף פחים כדי שלא ידלפו. בנוסף החוקרים עשויים להמליץ על אמצעים זמניים להפחתת הסיכון עד להחלפת הפחים.
יש לכם שאלה? השאירו פרטים כאן לקבלת מידע אודות שירותי ממונה בטיחות בבניה או התקשרו ל-03-8061313
נכתב על ידי יניב זהבי, ממונה בטיחות.
מרדכי רוז'נסקי 18 כניסה ב'
א.ת חדש ראשון לציון
א' - ה'
08:00-17:00